Μπορούμε να είμαστε φίλοι ;

H Ελίζαμπεθ Μπράουνινγκ είχε πει «Μια γυναίκα μπορεί να γίνει φίλη με έναν άντρα μόνο σε τρία στάδια: πρώτο, γνωστή – δεύτερο, ερωμένη – και μόνο μετά φίλη.»
Αλήθεια τι συμβαίνει;Μπορούμε να είμαστε φίλοι με έναν άνδρα;Εκείνοι το μπορούν και κάτω από ποιες συνθήκες ζωής αυτό πετυχαίνει;

Πολλοί πιστεύουν ότι η φιλική σχέση μεταξύ των δύο φύλων απέναντι είναι αδύνατη. Για τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Wisconcin - Eau Claire στις Η.Π.Α., το πρόβλημα δεν είναι να μάθουμε αν μια τέτοια φιλία είναι «βιώσιμη, αλλά περισσότερο αν οι άντρες και οι γυναίκες ενδιαφέρονται να είναι φίλοι».


Εσείς τι σκέφτεστε;Ας δούμε λοιπόν τι έδειξαν δύο έρευνες
Μελετώντας τις φιλίες σε πάνω από 400 ενήλικες, ηλικίας από 18 έως 52 ετών, οι ψυχολόγοι ανακάλυψαν ότι όσο ισχυρότερη ήταν η έλξη για το/τη φίλη του αντίθετου φύλου, τόσο λιγότερο ευτυχείς είναι στις αντίστοιχες συναισθηματικές σχέσεις τους.

«Στις περισσότερες φιλίες που παρατηρήθηκαν, υπήρξε πάντα μια «ποσότητα» έλξης μεταξύ των δύο, ακόμη και όταν οι ερωτώμενοι ανέφεραν ότι η σχέση τους ήταν εντελώς πλατωνική», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και καθηγητής ψυχολογίας Avril Bleske Rechek, καθηγητής της ψυχολογίας, σύμφωνα με τη Figaro.

Οι άνδρες ελκύονται περισσότερο

Η έρευνα αυτή, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό, Journal of Social and Personal Relationships ενσωματώνει δύο ξεχωριστές μελέτες. Η πρώτη βασίζεται σε δείγμα 88 ζευγάρια φίλων του αντίθετου φύλου, οι οποίοι κλήθηκαν να αξιολογήσουν, ξεχωριστά και ανώνυμα, το επίπεδο της έλξης και την επιθυμία να βγουν για ένα ρομαντικό ραντεβού με τους φίλους τους. Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να φανταστούν τι θα έκαναν οι φίλοι τους κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας συνάντησης.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι άντρες ανέφεραν ότι ελκύονται πιο συχνά από τις φίλες τους, από ό, τι οι γυναίκες από τους φίλους τους. Πράγματι, οι άντρες ήταν αρκετά «θερμοί» για μια τέτοια συζήτηση, ενώ οι γυναίκες ήταν λιγότερο ενθουσιώδεις. Για να εξηγήσει αυτή τη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα, ο Καθηγητής Bleske-Rechek δήλωσε ότι «οι άντρες προσπαθούν πάντα να αναπαραχθούν και είναι γενετικά προγραμματισμένοι να λάβουν όλες τις σεξουαλικές ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται, σε αντίθεση με τις γυναίκες».

Η φιλία σε βάρος της σχέσης

Η δεύτερη μελέτη βασίστηκε σε δύο δείγματα από ανθρώπους, ένα ζευγάρι και έναν ή μία φίλο ή φίλη του αντίθετου φίλου. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι συμμετέχοντες έπρεπε να απαριθμήσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της φιλίας τους και μετά να κάνουν μια απογραφή της σχέσης τους.

Ανεξάρτητα από την ηλικία τους, οι ερωτώμενοι βρήκαν περισσότερα πλεονεκτήματα από μειονεκτήματα σε αυτήν την κατάσταση. Ωστόσο, ήταν η πλειοψηφία δηλώνει ότι η έλξη που αισθάνονται για τον/την φίλο/η τους ήταν μια δυσκολία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάποιος ελκύεται λιγότερο από το/τη φίλο/η του αν είναι ικανοποιημένος με το γάμο του. Για τον καθηγητή Bleske-Rechek «αυτή η τελευταία τάση παραμένει μυστήριο». Και ο ψυχολόγος αναρωτιέται: «Είναι η έλξη ανάμεσα σε φίλους, που έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ερωτικές σχέσεις; Ή μήπως οι άνθρωποι μη ικανοποιημένοι από τη σχέση τους θα ζητήσουν παρηγοριά από τους φίλους τους;»

Τα θέματα αυτά θα μπορούσε να τεθούν σε μια άλλη μελέτη. Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής Blesje-Rechek σημειώνει ότι «αν η έλξη δεν είναι πάντα εύκολο να ελεγχθεί, οι συμμετέχοντες φαίνεται να είναι πρόθυμοι να ζήσουν με και να καταβάλουν προσπάθειες, διότι σε τελική ανάλυση, έτσι αναπτύσσουν και την εν λόγω φιλία τους».

 Είναι πάντως αλήθεια ότι τα κοινωνικά δεδομένα που ίσχυαν πριν από μερικές δεκαετίες, η καθαρά φιλική σχέση ανάμεσα σε έναν άνδρα και μία γυναίκα θεωρούνταν αδύνατη. Ο λόγος; Οι γυναίκες βρίσκονταν κατά κύριο λόγο στο σπίτι, οι άνδρες στο χώρο της εργασίας και οι επαφές μεταξύ τους είχαν ένα στόχο: τη σύναψη σχέσεων, προκειμένου να δημιουργήσουν οικογένεια. Ωστόσο, πέρα από αυτό, τα κοινωνικά δεδομένα εξυμνούσαν τις ρομαντικές σχέσεις ως το μόνο είδος σχέσης μεταξύ των δύο φύλων, απλούστατα γιατί αυτός ήταν ο σίγουρος δρόμος που οδηγούσε στο γάμο και τη διαιώνιση του είδους. Επικρατούσε μια επιλεκτική κοινωνική τύφλωση προς τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων. Τα δεδομένα αυτά όμως έχουν ανατραπεί.
Κατ’ αρχάς, άνδρες και γυναίκες δρουν πλέον στον ίδιο εργασιακό χώρο, μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και κοινωνικές εμπειρίες. Οι επαφές τους εξυπηρετούν πολλαπλούς στόχους και όχι μόνο τη δημιουργία οικογένειας. Αυτή η αλλαγή των κοινωνικών δεδομένων τείνει προς μια κατεύθυνση: αν και έχει τις δυσκολίες της -όπως άλλωστε και όλες οι ανθρώπινες σχέσεις- καθιστά δυνατή την ουσιαστική φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Λοιπόν, εσείς τι πιστεύετε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...